Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι πρώτοι κάτοικοι της Βίνιας ΜΕΡΟΣ Α΄

         Ως  γνωστόν με την ανταλλαγή του 1922 ήρθαν και οι δικοί μας από την Πατρίδα (Πόντος) και εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Όταν έφτασαν εδώ υπήρχαν κάποια σπίτια από αυτά που έμεναν οι τούρκοι και στη συνέχεια βέβαια έχτισαν με τον όποιο τρόπο τα δικά τους. Υπήρχε βέβαια μεγάλη αλληλεγγύη και όλες οι οικογένειες βοηθούσαν η μία την άλλη μέχρι να μπορέσουν να μπει σε μια στοιχειώδη τάξη η καθημερινότητά τους. Μάλιστα όταν ήρθαν υπήρχαν ακόμη 2-3 οικογένειες Τούρκων που άργησαν να φύγουν και πληροφοριακά να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια βρήκαν τον τρόπο, απόγονοι όσων έμεναν στη Βίνια να έρθουν στο χωριό για να δουν που ζούσαν οι δικοί τους. Δυο απ' αυτούς τους είχε συναντήσει και ο πατέρας μου ο Λάζαρος Λαζαρίδης πριν μερικά χρόνια στο χωριό και μίλησε μαζί τους. Βέβαια είναι κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε και εμείς και πηγαίνουμε στον πόντο και βρίσκουμε τα χωριά που ζούσαν οι πρόγονοί μας.
         Στη συνέχεια άρχισαν να γεννιούνται και τα πρώτα παιδιά. Το πρώτο που γεννήθηκε και ήταν το 1925 αν θυμάμαι καλά, ήταν από τον Γιάννη και την Πελαγία Παρχαρίδη και ήταν αγόρι που το ονόμασαν Αβραάμ.
Σ' αυτό το κομμάτι θα μείνουμε σήμερα και έχει να κάνει με την πρώτη γενιά που εγκαταστάθηκε στη Βίνια με όσες φωτογραφίες έχουμε από αυτούς. Θα αναφερθώ κυρίως μόνο στα σπίτια και σίγουρα σε όσους έχω φωτογραφίες τους αλλά κυρίως σε όσα ξέρω για τους πρώτους που ήρθαν και όσοι μπορείτε να βοηθήσετε κάντε το! Στείλτε φωτογραφίες, πείτε να βρούμε τα ονόματα αυτών που δεν αναφέρονται στις φωτογραφίες αυτές και κυρίως διορθώστε τα λάθη. Ότι μπορεί ο καθένας ας μη διστάσει αυτή τη φορά. Μπορείτε να το κάνετε είτε μέσω facebook, είτε κάτω από την ανάρτηση να σχολιάσετε, ή να μου στείλετε mail στο thodoros.l@gmail.com


Πάμε πρώτα στον κάτω μαχαλά, που η οικογένεια του Πέτρου Κοσμίδη (Πρώτος) έμενε στο σπίτι που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία 
Όπως ήταν την δεκαετία του 90
Στη συνέχεια είναι ο Γιώργος Τουχτίδης
Γιώργος Τουχτίδης, Λίτα Τουχτίδου, Σόνα Θεοδοσίδου
Προχωρώντας βρίσκουμε το σπίτι του Αβραάμ Λαζαρίδη
Αβραάμ και Ελένη Λαζαρίδη
Πίσω όψη
Από την άλλη πλευρά ήταν το σπίτι του Παπαδόπουλου του Στάθη
Ρεοζύλη Παπαδοπούλου με την Σταθούλα
Πιο πάνω του Σωκράτη Χρυσοστομίδη
Σωκράτης και Δέσποινα Χρυσοστομίδη


Απέναντι ο αδελφός του ο Δημήτρης Χρυσοστομίδης (Μήτος)
Δημήτρης και Ουρανία Χρυσοστομίδη
Μετά ο Χρήστος ο Λαζαρίδης με την μητέρα του Ειρήνη και τ' αδέλφια του Αδάμ και Σοφία

Αυτό το κτίσμα ήταν η μάντρα του και δεξιά ήταν χτισμένο το σπίτι
Πιο πάνω ο Νίκος Χρυσοστομίδης
Νίκος και Αντιγόνη Χρυσοστομίδη

απέναντι απ' αυτούς ο αδελφός του Χρήστος Χρυσοστομίδης

Χρήστος και Σοφία Χρυσοστομίδη
Από μπροστά ήταν το σπίτι του Κωνσταντίνου Χρυσοστιμίδη(;)(Σιουκρή) και πίσω από το σπίτι του Χρήστου ήταν το σπίτι του Νίκου Λαζαρίδη που δυστυχώς δεν τους έχουμε σε φωτογραφίες όπως και του Ταγκίδη του Ανέστη.
Το σπίτι του Ανέστη Ταγκίδη
Από την άλλη πλευρά του δρόμου είναι ο Αριστείδης Κοσμίδης
Αριστείδης και Ελένη Κοσμίδη
 Συνεχίζοντας βρίσκουμε το σπίτι της οικογένειας Κοταμανίδη

Από πίσω ήταν το σπίτι του Γιώργου του Παπαδόπουλου (Καράκαλφα)
Πίσω όψη
και πιο πέρα του γιού του του Νίκου Παπαδόπουλου
Νίκος και Ανθή Παπαδοπούλου
Η Κουζίνα και τα άλλα κτίσματα
και το σπίτι
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......

*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=* ©leykadi-vinia.blogspot.gr Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου