Οι Μωμόεροι. Έθιμο που πήρε το όνομά του από τον Μώμο που ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Στην "πατρίδα" στον Πόντο, γινόταν κάθε χρόνο από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ήρθε και στην Ελλάδα και φυσικά και στη Βίνια. Τα πιο γνωστά χωριά που τηρούν κάθε χρόνο το έθιμο και με μεγάλη επιτυχία είναι εκείνα γύρω από την Κοζάνη και κυρίως στον Τετράλοφο (Τορταλί) αλλά και στον Άγιο Δημήτριο, Αλωνάκια, Κομνηνά, Καρυοχώρι αλλά και στο Ροδοχώρι της Νάουσας.
Εκεί βέβαια φοράνε και στολές με φουστανέλες και κράνη κάτι που δεν έγινε ποτέ στη Βίνια.
Στο χωριό μας συνήθως ντυνόντουσαν Μωμόεροι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ένας γαμπρός, μια νύφη (που πάντα ήταν άντρας), ένας διάβολος, ένας γέρος, μια γριά, ο άρκος, ο γιατρός και ένας αστυνομικός.
Κάθε μια φιγούρα συμβολίζει και κάτι. Ο γαμπρός και η νύφη το μέλλον, ο γέρος και η γριά το παρελθόν, ο άρκος τη δύναμη. Με τη βοήθεια του διαβόλου το πλήθος κλέβει τη νύφη και μετά αρχίζει το ψάξιμό της. Όταν βρεθεί, ο γιατρός την εξετάζει και βρίσκει τη σεξουαλική της κακοποίηση και μετά αναλαμβάνει το όργανο της τάξης. Συνήθως αυτό είναι το σκηνικό και ίσως με κάποιες ακόμη παραλλαγές.
|
Γιώργος Χαραλαμπίδης, (την κουμπάρα δεν την ξέρω) Τάσος Πολυχρονίδης και ...μάλλον Ελένη Τσιλφίδου |
Δυστυχώς δεν έχω στην κατοχή μου πολλές ανάλογες φωτογραφίες και είναι κρίμα που δεν βοηθάνε όσοι έχουν στη διάθεσή τους τέτοιο πολύτιμο υλικό για να το δημοσιεύσουμε και για όλους τους υπόλοιπους.
|
Μάκης Τουχτίδης, Θόδωρος Χαραλαμπίδης, Κωστάκης Χαραλαμπίδης, Θόδωρος Λαζαρίδης |
|
Μάκης Τουχτίδης |
|
Ελένη Λαζαρίδου, Αβραάμ, Θόδωρος Λαζαρίδης |
Ακόμη τελειώνοντας να υπενθυμίσω πως έχει τεθεί το ερώτημα για μωμόερους στην έρευνα που γίνεται για το αντάμωμα και γενικότερα για τις εκδηλώσεις μας στη Βίνια, και μέχρι στιγμής η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν μέχρι τώρα είναι υπέρ της ιδέας να μαζευτούμε μια παραμονή πρωτοχρονιάς στο χωριό και να ντυθούμε μωμόεροι.
*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*
©leykadi-vinia.blogspot.gr Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου